2012. szeptember 12., szerda

Kiürítés, tisztítás, feltöltés

Essen néhány szó az ásványok tisztításáról is. Ehhez megint Sonja Heider: Gyógyító kövek könyve című művét hívom segítségül, ami az egyik fő kalauzom az ásványok világában.
Az ásványok tisztítása alapvetően 3 lépésből áll: kiürítés-tisztítás-feltöltés.
1. Kiürítés
Az egyik legjobb szer erre a víz, a másik a levegő. Szerencsére általában mindkettő "kéznél van". A kövek a használat során statikusan feltöltődnek, ezt a feltöltődést semlegesíti a folyó víz. Ehhez a követ egyszerűen a kezünkbe fogjuk, addig tartjuk hideg vagy langyos folyó víz alá, míg úgy nem érezzük, hogy tiszta.
A porózus kövekkel bánjunk óvatosan, figyeljünk rá, hogy ezek ne érintkezzenek túl sokáig a vízzel. A legjobb, ha ezeket a markunkba zárva tartjuk a víz alá. A porózus kövek közé tartozik többek között az azurit, az azúrmalachit, a krizokolla, a kősó, a malachit és a türkiz.
Persze a köveket máshogy is kiüríthetjük, ez főleg a porózus kövek esetében hasznos. Fogjunk két követ és (nem túl) erősen üssük össze őket.
Kis megjegyzés: a fém alkatrésszel készült ékszereknél csak óvatosan a vízzel!


2. Tisztítás
Ha egy kő a természetben található, akkor  a természet erői által mindig megtisztulhat, otthon azonban elveszti ezt a lehetőséget. Néhány módszer, amivel otthon is megtisztíthatjuk a köveinket:

Tengeri só: nem tartalmaz olyan adalékokat, amelyekkel az étkezési sót dúsítják. Töltsük a tengeri sót üvegtálkába, takarjuk le pamut- vagy selyemkendővel, erre a kendőre helyezzük a tisztítandó követ. Gyakran ajánlják, hogy a követ helyezzük közvetlenül a sóra, de egyes köveket ez a módszer károsíthat. Ugyanezért nem szabad sós vízben sem áztatni őket.

Tűz és só : Egyszerű módszer, gyújtsunk meg egy sómécset, a követ pedig helyezzük a mécses peremére. A meleg fokozza a tisztító hatást, továbbá bevetünk még egy természeti elemet: a tüzet. Nem minden kő viseli el a tüzet és a sót, ha nem vagyunk benne biztosak, inkább tisztítsunk máshogy!
Füst
Közvetetten használjuk a tűz tisztító erejét. A természeti népek ehhez speciális növényeket és ágakat gyűjtenek, mi beérjük a tömjén- vagy szantálfüstölővel. Gyújtsuk meg, tegyük mellé a követ majd fújjuk rá néhányszor a füstöt, míg azt nem érezzük, hogy a tisztítás eredményes volt.
Föld
El is földelhetjük a követ. Tanácsos olyan edénybe tenni, amit csak erre használunk. Hátránya, hogy a földben lévő savak esetleg megtámadhatják a kövünket. Kár lenne érte. Meg ez az elföldelés... Mindig a Helyszínelőknek az a két része jut eszembe, amiket Tarantino rendezett és szegény Nick volt az áldozat...
Demagnetizálás
Gyógykereskedők, természetgyógyászok végzik speciális készülékkel.
Reiki
A reikiben jártasak reiki-energia segítségével is tisztíthatják a köveket, ez alkalmas a feltöltésükre is.

3. Feltöltés 
Erre megint két lehetőségünk van.
Feltölthetjük másik gyógykővel, erre kiválóan alkalmasak pl. a hegyikristálytűk tiszta és erős rezgéseikkel. Megfelelő a csiszolt ametisztkristály is, de csak az ametiszt-kristályházak vagy a fenn-nőtt kristályok.
Ezen kívül csiszolt hematitszilánkokkal is feltölthetjük a köveinket, ezek mágneses hatásuk miatt kiválóak a feltöltésre.
A másik lehetőség ismét a természet erőinek felhasználása, most épp a Nap és a Hold erejének kiaknázása.
Amíg pislogás nélkül a Napba tudunk nézni, addig a köveknek sem árt. A naplemente vagy a napfelkelte a legalkalmasabb arra, hogy néhány órára kihelyezzük őket.
A holdfény lényegesen lágyabb a napfénynél, például a holdkő számára megfelelőbb is.
                                                                         Jó tisztítást!

A képek forrása: http://pinterest.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése