2016. január 16., szombat

Ha...



Olyan követ kerestem ma reggel, ami fokozza a kitartást, segít megőrizni a türelmet, erősíti az önbizalmat és az intuíciót, így esett a választásom a karneolra és a füstkvarcra. A karneolnak emellett még számos olyan hatása van, ami hasznos lehet a mindennapi túléléshez. Elősegíti  a pozitív életszemléletet és sikerre sarkall. Véd az irigységtől és csillapítja a haragot, száműzi a negatív gondolatokat és érzelmeket, gyorsan a helyükre is rak valami pozitívat. Majd egyszer elmesélem, miért épp ezek voltak fontosak. 



Szerettem volna még inkább rásegíteni a karneol hatására, ilyenkor mindig az OM kerül a kezembe, nyilván nem véletlenül. Összeszedhettem volna a saját tudásomat is erről, mégis egy kis segítségért a www.jogapont.hu oldalhoz fordultam. Így most egyszerűbb nekem.  

"Az Óm tulajdonképpen egy mantramag (bídzsa), mely önállóan is megáll, mint mantra. Az  A U Mhangzósorból áll, melyek a következőket képviselik:
A -  Az élőlények ébrenléti állapotára utal. A tudat kifele, az érzéktárgyakra rögzül
U - Az élőlények álombeli állapota, melyben nincs aktív kapcsolatunk a külvilággal, de elmetevékenységünk anyagi világbeli élményekhez társul.
M - A mélyalvás (susupti) állapota. Az élőlény lelki és anyagi helyzetéről való tudtlansága jellemzi. Nincs kapcsolatunk a külvilággal, és elménk működése is szünetel.
Van egy fontos eleme a mantrának, mégpedig a csend, mely a zengetést követi. Ez a csend képviseli a transzcendenst, melynek megértése és saját helyzetének felismerése az Óm mantrát zengető jógi célja.

Az Óm, nem csak egy egyszerű hang, vibráció! Isten mindent átható, mindenütt jelenlevő, mindent fenntartó energiája. A Brahman. Mantrameditációban való rendszeres alkalmazása segít megtalálni saját eredeti önvalónkat, és a transzcendencia megértését. Fizikai szinten pedig azt tartják, hogy minimum húsz másodperces zengetése összehangolja a belsőszervek működését, segít kiegyensúlyozni és megnyugtatni az idegrendszert, összehangolja a bal és a jobb agyfélteke működését."


Egész nap, pontosabban napok óta kattog a fejemben az a vers, amit azóta nagyon szeretek, mióta Mark bedugta Bridget zsebébe. Éppen ez is mondogatható mantraként, és egészen biztos vagyok benne, hogy legalább olyan hatásos, mint a karneol és az OM együtt! 


Rudyard Kipling: Ha

Ha......

Ha józanul tudod megóvni fődet,
midőn a részegültek vádja mar,
ha tudsz magadban bízni, s mégis: őket
hogy kételkednek, megérted hamar;
ha várni tudsz, türelmed nem veszett el,
s csalárdok közt sem léssz hazug magad
s nem csapsz a gyűlöletre gyűlölettel,
de túl szelíd s túl bölcsszavú se vagy;

ha álmodol - s nem léssz az álmok rabja,
gondolkodol - s ezt célul nem veszed,
ha nyugton pillantsz Győzelemre, Bajra,
s e két garázdát egyként megveted;
ha elbírod, hogy igaz szódat álnok
torz csapdává csavarja a hamis,
s miért küzdöttél, mind ledőlve látod,
de fölépíted nyutt tagokkal is;

ha tudod mindazt, amit megszereztél,
kockára tenni egyetlen napon,
s veszítve új kezdetbe fogni, egy fél
sóhajtás nélkül némán és vakon;
ha tudsz a szívnek, ínnak és idegnek
parancsot adni, bár a kéz, a láb
kidolt, de te kitartasz, mert tebenned
csak elszánás van, ám az szól: "Tovább!";

ha tudsz tömeggel szólni, s él erényed
királlyal is - és nem fog el zavar,
ha ellenség se, hű barát se sérthet,
ha szíved mástól sokat nem akar;
ha bánni tudsz a könyörtelen perccel:
megtöltöd s mindig méltó sodra van,
tiéd a föld, a száraz és a tenger,
és - ami még több - ember léssz, fiam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése